Tilos a műanyag égetése

Printer-friendly versionPrinter-friendly version

MűANYAG (PET, FÓLIA) ÉGETÉSE AZ EGÉSZSÉGRE ÉS A KÖRNYEZETRE ÁRTALMAS, EZÉRT TILOS! VAN MÁS MEGOLDÁS!

A Saubermacher-Magyarország Kft. előzetes egyeztetés alapján segítséget tud nyújtani az elhasználódott, fóliasátrakról lekerülő fóliák (szigorúan csak tiszta, nem földes, saras fóliák) hulladékként való kezelésére. A részletes feltételekről érdeklődni lehet a 0676/ 498-656 –os telefonszámon. A fóliák alapanyaga a polietilén, amely egy kőolajszármazék. A kőolajszármazékok égetése során a levegő CO2 tartalma kritikus mértékben megnő, melyet a biológiai körforgás már nem képes lebontani, így a CO2 felhalmozódik a légkörben. A CO2 üvegházhatású gáz. Felhalmozódása a globális felmelegedést okozza. Az üvegházhatás a légkör hőmegtartó tulajdonsága, ami számos dologtól függ. Hasonló, de nem azonos folyamat alakul ki jóval kisebb mértékben a fóliasátrakban és az üvegházakban is – a jelenség nevét ez utóbbiról kapta. A környezetkárosítás mellett rákkeltő hatása is van!

A levegő védelméről szóló 306/2010. Kormányrendelet 27. § (2) bekezdése alapján hulladék nyílt téri égetése tilos, kivéve a háztartásban keletkező papírhulladék és veszélyesnek nem minősülő, kezeletlen fahulladék háztartási berendezésben történő égetése. Nyílt téri hulladékégetésnek minősül, ha a hulladék – az elemi kár kivételével – bármilyen okból kigyullad. Lajosmizse Város Önkormányzatának a környezetvédelemrıl szóló 7/2008. (III. 20.) rendeletének 4. §-a értelmében avar és kerti hulladékot a város belterületén égetni tilos. Fentiek megszegése szabálysértésnek minősül és 30.000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Kérünk mindenkit, hogy az emberi egészség védelme érdekében minden cselekedetünkkel védjük környezetünket!

Lajosmizse, 2011. október 10.
Basky András s.k.                                                                                                    Kutasiné Nagy Katalin s.k.
polgármester                                                                                                            jegyző