„Az ifjúság kezében Európa jövője” – Testvérvárosi Találkozó Lajosmizsén

Printer-friendly versionPrinter-friendly version

Lajosmizsén az „Európa a polgárokért program” keretében 2016. augusztus 19-22. között került megrendezésre az „Ifjúság kezében Európa jövője” címet viselő testvérvárosi találkozó a romániai Magyarremete, illetve a szerbiai Palics testvérvárosok részvételével. A külföldi résztvevőkön kívül rengeteg hazai vendég is bekapcsolódott a programokba.

A találkozó legfőbb célja az volt, hogy összehozza a három ország polgárait, megismertetve egymás értékeit, nézeteit, jó tapasztalatait, és ez által szorosabb együttműködési lehetőségek alakuljanak ki, melyek növelik az európai szintű összetartozás érzését és hosszú távra biztosítsák a fenntartható nemzetközi együttműködéseket.

A fiatalság nagy szerepet kapott a találkozó alkalmával, hiszen ők a szó szoros értelmében Európa jövője. A fiatal generációknak a későbbiekben nagy szerepük lesz az EU alakításában.  A programok kiváló alkalmakat teremtettek arra, hogy az európai fiatalokat a kötetlen beszélgetéseken kívül olyan beszélgetésbe is bevonják, melyek az önkéntesség, az Európai Uniós parlamenti választások, európai uniós polgári jogok és a társadalmi szerepvállalás témái köré összpontosuljanak.

A testvértelepülések a találkozó tapasztalatait összegyűjtve és értékelve a jövőben szeretnének több közös projektben részt venni. A találkozó alkalmával elindult a tervezése egy romániai és egy szerbiai kulturális összejövetelnek is.

A hivatalos programok mellett a résztvevők számos szabadidős és kulturális programon is részt vettek, melynek során erősödtek a meglévő kapcsolatos és sok új kapcsolat, barátság alakult ki.

 

A Találkozón készült képek megtekinthetők ide kattinva.